Je wilt gastouder worden

Door wet- en regelgeving is bepaald dat je aan bepaalde eisen (profiel gastouder) moet voldoen om gastouder te kunnen ZIJN. Zo moet je beschikken over minimaal een opleiding zorg-en welzijn niv. 2 of een daaraan gelijkgesteld diploma. Heb je zo’n diploma nog niet, dan kun je ook een verkorte opleiding Helpende Zorg en Welzijn doen. Je kunt hier meer over lezen op de website van het RIVOR College . Daarnaast moet je een certificaat KinderEHBO hebben (van bijv. het Oranje/Rode Kruis, Nikta enz.) , een actuele Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen, en een actueel identiteitsbewijs kunnen laten zien. En wij vinden het noodzakelijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

Als je een eigen opvanglocatie wilt beginnen, dan controleren wij deze locatie op veiligheid en hygiëne. We kijken of er zowel binnen als buiten voldoende speelruimte is voor de kinderen. De locatie moet geheel rookvrij zijn en voorzien zijn van rookmelders.

Als laatste is het vanzelfsprekend voor je dat je werkt volgens het protocol Kindermishandeling, de richtlijnen van het gastouderburo Kind aan Huis en je staat in het Personenregister Kinderopvang.

Als aan al deze eisen kan worden voldaan, vragen wij aan de GGD je in te schrijven bij het Landelijk Register Kinderopvang. Pas als je bent ingeschreven bij dit register kun je als officieel geregistreerd gastouder aan de slag. Voor ouders betekent jouw officiële inschrijving dat zij een toeslag mogen aanvragen voor de kinderopvang.

Bel naar: 06-11841769